Йорданов ден из България


https://i1.wp.com/e-vestnik.bg/imgs/jordanovden2009_2/%D0%B9%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B4%D0%B5%D0%BD6.jpg

На Йорданов ден по традиция след служба в църквата, свещеникът хвърля кръст във водата, а смелчаци го изваждат. Ритуалът беше извършен навсякъде в страната.

В столицата желаещите да се хвърлят за кръста първо бяха прегледани от лекар. Трийсет и петима мъже от 18 до 66 годишна възраст бяха одобрени за хвърлянето във водите на езерото в квартал „Дружба“. Сред смелчаците имаше и именници, дошли на „среща“ с ледените води, за да са здрави през годината.За разлика от миналата година, когато температурите бяха минусови, а водите на езерото бяха заледени, тази година времето беше далеч по приятелски настроено. И символично подкрепи смелчаците с температура 3-4 градуса.Кръста тази година извади Николай Колев, който е на христовата 33-годишна възраст. Обяснява, че за първи и последен път се хвърля във водите и посвещава кръста на сина си Александър.

В Калофер, в ледените води на река Тунджа, се изви традиционното мъжко хоро. Ритуалът се прави само на това място в страната. Тази година в реката нагазиха близо 130 души, между които една жена и 10-годишно дете.  Пред погледите на стотици хора те извиха традиционното мъжко хоро за здраве.

– Водата е приятна, няма студ. Важното е желание да има от сърце, а не да се прави заради камерите. Едни пият, други – не. Аз спах цяла нощ.

Кръстът беше хванат от млад мъж, но според традицията там се дава на най-младия, усмелил се да се хване на хорото. Тази година – четвъртокласникът Иван Диклиев, който нагази във водите заедно с баща си.

Не беше много студено и аз пих малко вино. И преди да вляза се разкърших малко така – призна момчето.

Ритуалът завърши отново с хоро,но този път на брега.Пред мемориалния паметник на Ботев в града започнаха и тържествата по случай 162-годишнина от рождението на поета-революционер.

Advertisements

One response to this post.

  1. Наистина хубава традиция. Честито на печелившите и много здраве за тях. Разбиресе и честит да е деня на всички именяци и много здраве и щастие за тях 🙂

    Отговор

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: